Deelname aan studie aanpassen embryo-DNA

Wie zijn wij?
Mijn naam is Jeanne Arnold, ik ben 22 jaar en studeer Geneeskunde aan de Erasmus Universiteit te Rotterdam. Momenteel ben ik bezig met mijn masteronderzoek. Ik doe dit onderzoek op de afdeling Klinische Genetica onder begeleiding van Sam Riedijk en Diewertje Houtman.

Zij waren beide intensief betrokken bij het project de DNA dialoog (www.dnadialoog.nl). Binnen dit project werd onderzocht hoe Nederlanders denken over het aanpassen van embryo-DNA.

Wat vragen wij van u?
Wij nodigen u graag uit voor een interview dat gaat over een nieuwe techniek waarmee in de toekomst -misschien- het DNA van embryo’s aangepast kan worden. Hiermee zou in theorie de aanleg van een genetische aandoening in het DNA verwijderd kunnen worden om zo te voorkomen dat iemand de (erfelijke) aandoening gaat ontwikkelen. Momenteel wordt deze techniek nog niet gebruikt, omdat deze heel omstreden en nog niet veilig is. Hierover zullen de onderzoekers meer uitleggen tijdens het interview.

Wereldwijd onderzoek
Het is nog onbekend of deze techniek ooit beschikbaar wordt. Toch willen we het er al wel graag over hebben. Voordat het aanpassen van embryo-DNA eventueel mag, willen we al weten óf we de techniek willen gebruiken en zo ja, waarvoor. Wereldwijd wordt er daarom nu onderzoek gedaan om hierachter te komen. Omdat u ervaring heeft met het hebben/het dragen van een erfelijke aandoening, zijn we erg benieuwd naar uw mening over het aanpassen van DNA bij embryo’s. We willen graag weten wat uw gedachten en gevoelens erover zijn.

Wanneer en hoe lang?
De interviews zullen tussen januari en maart 2022 plaatsvinden. Een interview duurt ca. 60 minuten. Het interview kan telefonisch of via beeldbellen worden afgenomen, afhankelijk van uw voorkeur.

Interesse?
Deelnemen kan door onderstaande link te volgen naar het online formulier: https://erasmusmcsurvey.erasmusmc.nl/dna/ls/index.php/187224?lang=nl.

Na het invullen van dit formulier zullen de onderzoekers contact met u opnemen en u aanvullende informatie geven over het onderzoek. Daarna kunt u besluiten of u mee wilt doen of niet.

Wij horen graag van u!

Met vriendelijke groet, namens het team,
Jeanne Arnold