Een onverwachte en inspannende workshop op de jaarlijkse voorjaarscontactdag. Waar de meeste (waaronder ikzelf, nog bedankt Astrid en Ine) dachten rustig plaats te kunnen nemen in een stoel en naar een verhaal te luisteren over wat wel en niet kan in de sport, kon men weliswaar plaatsnemen in een stoel maar dan wel één met wielen!

Boba - Bureau ondersteuning aangepast sporten

Sporten met een handicap

Huub Knubben van het bedrijf Bopa was onze gastheer. Deze sportieve kerel heeft al jaren een bedrijf waarmee hij mensen (en vooral ook schoolkinderen) laat ervaren wat het is om met een handicap te moeten leven en sporten. Zo laat hij kinderen ervaren wat het is om doof of blind door de stad te lopen of in een rolstoel boodschappen te doen. Daarnaast is hij zeer actief in de gehandicaptensport en in het bijzonder rolstoelbasketbal.

Rolstoelbasketbal

rolstoel-basketbal-picto

De verbaasde blikken van de deelnemers bij binnenkomst waren dan ook niet van de lucht. De opmerking "pak een stoel" werd ineens heel anders ontvangen maar toch deed iedereen spontaan mee. Na een korte uitleg konden we ook daadwerkelijk aan de slag. Door de oefeningen met en zonder basketbal werd het ons al snel duidelijk dat het geen makkie zou worden. Al snel steeg de temperatuur in de ruimte tot ongekende hoogte, zeker toen de sessie afgesloten werd met een heuse wedstrijd.

Ik vond de benadering van Huub Knubben zeer bijzonder. Het echt ervaren wat het is om als rolstoeler actief te zijn laat je met hele andere ogen kijken. Ik kan me voorstellen dat deze methode, zeker bij kinderen aanslaat. Kijk eens op zijn site www.boba-aangepastsporten.nl wellicht iets voor op je eigen school of vereniging!

P.S. ben benieuwd of hij ook de spierpijn van een marfanner kan nabootsen die ik zondag en maandag gehad heb!