Workshop Fysiotherapie 12+
door Gertie Lenselink
VJCD 2016

Op deze Voorjaarscontactdag wilde Gertie zich vooral richten op de jongere mens met Marfan. De afgelopen jaren hadden vooral oudere Marfanpatiënten aandacht gekregen. Helaas was er slechts één echte jongere. Alle anderen voldeden ruimschoots aan de definitie 12+.

Gertie Lenselink Kamphuis

In der voorbeelden en filmpjes bleken de voorbeelden duidelijk bestemd voor jongeren. Het verhaal was vooral bedoeld om aandacht te richten op een goede houding die helpt bij vermoeidheid, pijn, lang in een bepaalde houding zitten of staan. Juist bij jongeren is door grote soepelheid in de gewrichten moeilijk stabiliteit te verkrijgen.

Het venijnige is ook dat het lang in een slechte houding zitten of staan meestal pas last geeft na een dag. En dus is het niet altijd makkelijk om te weten te komen wat de oorzaak is van pijn of stijfheid.

Lang staan, het dragen van een school- of rugtas, bezig zijn op de computer, gamen: het zijn allemaal activiteiten die door jongeren veel worden gedaan en soms erg veel last geven aan spieren, gewrichten en de rug.

Door rekening te houden met de effecten die een onnatuurlijke stand van gewrichten en rug veroorzaken, kan soms veel pijn en last worden voorkomen.

Bij de presentatie maakte Gertie gebruik van onderstaand filmpje.

Bron: Youtube